Fordonet är skrotat

Att fånga SJ:s sista smalspår på bild

Tretton fotografer under tre dagar längs 18 mil smalspår. Fotoprojektet ”Dokument 891” kom att fånga vardagen vid SJ:s sista smalspåriga linje Växjö–Västervik några år före banornas nedläggning.

Text av Jakob Kindesjö – Foto: Bertil Ericsson 

Torsdagen den 1 juni 1978 samlades en grupp amatörfotografer på järnvägsstationen i Växjö. Målet var att dokumentera SJ:s sista smalspåriga linje med persontrafik, de två järnvägarna Växjö–Hultsfred och Hultsfred–Västervik. Totalt 187 kilometer järnväg med 891 mm spårvidd.

Deltagarna i ”Dokument 891” samlade vid stationen i Växjö, den 1 juni 1978. Fotograf: Bertil Ericsson

Projektet som döpts till ”Dokument 891” leddes bland annat av Harry Haryson som var engagerad i SJ Fotoklubb i Norrköping. Klubben hade bildats 1956 av Järnvägarnas fritidsförbund som ordnade olika aktiviteter i föreningsform för SJ-anställda. Utöver Norrköping fanns fotoklubbar även i Hässleholm och Borås.

Olof Steene, Kalmar, deltagare i SJ Fotoklubbs dokumentation av linjen Växjö–Västervik. Fotograf: Bertil Ericsson

Idéen att dokumentera nedläggningshotade järnvägar hade fötts ett par år tidigare. 1975 genomförde några av deltagarna en dokumentation av Inlandsbanan. Satsningen kom att följas av fler järnvägsdokumentationer och i juni 1978 stod smalspårslinjen Växjö–Västervik i fokus. Projektet arrangerades av SJ Fotoklubb i Norrköping och totalt tretton fotografer ställde upp ideellt och fick ersättning för bland annat film och framkallning.

Fotoprojektet har nått fram till Västervik, den 3 juni 1978. Fotograf: Bertil Ericsson

Dokument 891 kom att resultera i cirka 3 000 svartvita negativ och cirka 1 500 färgdiabilder och ett antal bandade intervjuer. Fotograferingen genomfördes genom resor med tåg, bil och ibland till fot. Resultatet kom att visas genom olika utställningar bland annat på Smålands museum sommaren 1979. Även ett flerbildsvykort togs fram och 1987 gavs ett bildhäfte ut med ett urval av de svartvita bilderna.

Utställningsaffisch för Dokument 891.

Dokument 891

Dokumentation av linjen Växjö–Västervik

Datum: 1–3 juni 1978

Arrangör: SJ Fotoklubb, Norrköping

Fotografer:
Weine Andersson
Sven-Eric Bengtsson
Sture Davidson
Bertil Ericsson
Alf Erikssohn
Harry Harryson
Erland Jonsson
Bengt Jansson
Rune Lindh
Mikael Martinz
Olof Nilsson
Olof Steene
Artur Åkesson